Het cultuurpodium van het VAN HIER Festival staat dit jaar de gehele middag in het teken van ‘Café de zachte G’. Samen met Erfgoed Brabant organiseren we een prachtig podium waarin onze taal en muziek centraal staan.
Onder andere de volgende artiesten zullen zondag 31 augustus het cultuurpodium betreden:
STEPHANIE STRUIJK

Stephanie Struijk reist als muzikant al bijna twintig jaar langs Nederlandse en Vlaamse theaters. Eerst als Stevie Ann – toen ze nog Engelstalig zong – en inmiddels alweer een aantal jaar onder haar eigen naam. Haar nieuwe album heet ‘Dezelfde zon’. Ze nam het in één keer op. Zoals ze dat in de jaren dertig deden; met een paar mensen in de studio samen een lied spelen. De goede opname, niet naderhand knippen en plakken.
De verhalen en haar stem staan centraal. De liedjes zouden fragmenten uit haar dagboek kunnen zijn. Eerlijk en herkenbaar zingt ze over de liefde en het moeten loslaten daarvan. En over sterk zijn en kiezen voor jezelf. Kleine liedjes over grote gevoelens.
Net als haar eerste Nederlandstalige album uit 2016 is ‘Dezelfde Zon’ een verzameling liedjes in het Roots/Americana genre. Een groot deel van de muziek en teksten schreef ze samen met Daniël Lohues, die ook het album produceerde.
VERGANE GLORIE

Vergane Glorie brengt een ode aan de verstoteling. De onaangepaste, tegendraadse, kleurrijke en eigengereide figuren van onze provincie. De zonderlingen, genieën, kluizenaars en verschoppelingen van ons Brabantse land. Wat ze verbindt is dat ze afwijken van de norm. In onze geschiedenis kom je dorpsfiguren van allerlei pluimage tegen, die het op hun eigen manier deden. Die anders waren. En wij, Björn van der Doelen, Martijn Kuijten en Ruud van den Boogaard, breken daar als drie musketiers een lans voor. Een ode aan de afwijking!
Tijdens onze voorstelling Vergane Glorie vertellen we je het levensverhaal van aantal bijzondere mensen. Zoals bijvoorbeeld Janus ‘Kiepoog’, uit Den Bosch. Over hem gaan er nog steeds allerlei wilde verhalen rond over hoe hij aan zijn gezichtsverminking kwam. Zo gaat het verhaal dat hij een kind uit een brandend huis zou hebben gered, of is hij toch door zijn vader tegen een gloeiendhete kachel aangeduwd… “Ach, er wordt zoveul geluld…”, zingen we daarom. Hoe dan ook joeg hij met zijn gelaat de mensen de stuipen op het lijf
Voor Janus Kiep en nog zo’n acht anderen hebben we een ode geschreven. Een liefdevolle, muzikale ode, waarin we het levensverhaal vertellen in de vorm van een lied. Een soort serenade voor de verstotelingen, opgedragen in de plekken waar zij hun levens versleten. Van Arnol Cox in Eindhoven tot Zot Joke in Tilburg.
FRANS VAN DER MEER

Na de vereiste opleidingen zoals kunstacademie en conservatorium te hebben doorlopen, besloot F. van der Meer autodidact te worden. Hij bekwaamde zich in het ambachtelijke poppenspel, zoals bekend de moeder van alle kunstvormen. Als poppenspeler kan hij al zijn muzikaliteit kwijt. Vooral de in Tilburg en wijde omgeving bekende Ferry van de Zaande heeft een flink repertoire.
Op het Van Hier Festival laat F. zich zien van een hele andere muzikale kant. Als singersongwriter weet F. met zijn fluwelen stem het publiek aan zich te binden met een zeer divers oeuvre, variërend van country tot Tilburgstalige rap.
MARJA VAN TRIER

Marja van Trier mag een oudgediende worden genoemd. Met haar werk in het theater en als schrijfster en zangeres in het Loonse dialect is ze een inspiratiebron voor velen. Met haar band Treveris staat ze al ruim 30 jaar op het podium met liedjes die aan actualiteit niets hebben ingeboet